Parfymer och alla dess termerAtt veta vad allt är i parfymjungeln brukar rätt svårt om man inte är insatt i alla termer och vad skillnaden är. Jag tänkte samla lite information från nätet och sånt som jag snappat upp på jobbet för att göra det lite enklare att köpa den parfym man vill ha. Jag kan såklart ha missuppfattat något, och är inte alls någon parfymguru, men detta är det jag lärt mig! Finner ni några fel så säg gärna till!

Ordet Perfume stammar från latin och betyder ungefär "To smoke" (Att röka). Det här med rökandet låter rätt underligt men det stammar faktiskt från egypten där man i sin tid använde rökelser med doft i, därav "Att röka".

Olika parfymsorter har olika procent "doftämne" / oljor och alkohol, och för att kunna skilja dessa åt så har dom getts olika namn. Med parfymer med högre procenthalt doftämne hålls doften på huden längre, men dom doftar såklart starkare. Oljorna i parfymen blir extraherade från naturliga produkter såsom blommor, frukt osv samt från syntetiska material. Eftersom oljorna är den ingrediens i parfymen som kostar mest, så kostar dom parfymer med mest innehåll oljor mer än dom med lägre innehåll av oljor. Procentdelen av oljor kan variera mellan märkena men riktlinjerna nedan brukar oftast vara bra att gå efter.

Parfymextrakt: Innehåller högst procent doftämne, runt 20 - 40 %. Dessaa är dyra och lätta att överdosera och säljs sällan.

Eau de Parfum(EdP):
Innehåller 10 - 20 % doftämne. Detta är en av dom vanliga sorterna som säljs i smink-kedjorna och parfymerierna. Ett bra mellanting till det starka parfymextraktet och den lite svagare Eau de Toilette.

Eau de Toilette (EdT):
Innehåller 5 - 15 % doftämne. Doften stannar kortare tid på huden i jämförelse med Eau de Parfum. Även denna är en av dom vanliga sorterna som säljs i butik.

Eau de Cologne:
Innehåller dryga 5% doftämne. Oftast riktade till män som alternativ till parfym men går såklart att användas av både kvinnor och män.

Bodysplash och liknande:
Innehåller låga halter doftämne, 1-3%.

När man sen ska beskriva en doft så brukar man göra det med hjälp av tre "noter" (Eng: Notes).

Toppnoter: Toppnoterna är det man kan dofta just när man applicerat parfymen. Toppnoterna består av små lätta molekyler som försvinner snabbt. Eftersom det just är toppnoterna som säljer parfymen brukar det spenderas mycket tid på detta.
Hjärtnoter: Den doft som du kan dofta när toppnoterna försvinner. Dessa kallas för hjärtnoter för att dom kommer från det s.k "hjärtat" av parfymen.
Basnoter: Dom lite djupare basnoterna kan du dofta när det hjärtnoterna är på väg att försvinna. Det är oftast hjärtnoterna i samband med basnoterna som brukar betraktas som parfymens rätta element.

Det blev en lång text, men jag hoppas det hjälper någon!

Kommentarer:

1 Glitter Sisters:

Tack! Nu känner jag att jag har lite bättre koll på läget. /N

2 Glitter Sisters:

Tack! Nu känner jag att jag har koll på läget! /N

3 Tina (Beleza):

Bra guide, jag är riktigt dålig på det där med parfymer själv.

Kommentera här: